Contact

Nieuws

Opgelicht met crypto? Pas op voor Asset Recovery Scams!

Hoe herken je Asset Recovery scams nadat je bent opgelicht met crypto?

Als u slachtoffer bent van oplichting met crypto dan doet u in eerste instantie aangifte bij de politie. Maar niet in alle gevallen kan de politie een strafrechtelijk onderzoek starten. Als u dan op het Internet op zoek gaat naar alternatieve mogelijkheden, komt u al snel uit bij Asset Recovery. Dit zijn vaak internationaal opererende services die slachtoffers beloven dat zij hun verloren geld terug kunnen halen. Dat wilt u natuurlijk ook, maar let goed op alvorens u met een dergelijke partij in zee gaat!

Waar moet u op letten bij de keuze van een onderzoeksbureau die crypto tracing aanbiedt?

Scammers!

Ja echt, er zijn oplichters actief die zich richten op slachtoffers van oplichting. Er wordt misbruik gemaakt van gedupeerden, die vaak wanhopig op zoek zijn naar hulp. Asset Recovery scams beloven uit te zoeken wat er is gebeurd en hoge succeskansen voor het terug krijgen van het geld. Als u daar op in gaat bent u vaak nog eens een paar duizend euro kwijt aan een traceringsrapportage waarvan de kwaliteit twijfelachtig is. Aan goede blockchain analyse tooling en ervaren onderzoekers hangt namelijk een prijskaartje in dit nog een relatief onbekend domein binnen de financiële opsporing.

Een andere variant van Asset Recovery scam is dat uw gestolen geld gevonden is en klaar staat in een cryptowallet. Om het geld vrij te kunnen geven moet u eerst een percentage van het bedrag in crypto betalen, als vergoeding voor de diensten. Na betaling ontvangt u nep-crypto of helemaal niets.

Kortom, uw schadebedrag via dergelijke Asset Recovery terugkrijgen is helemaal niet gegarandeerd.

Valse hoop

Er zijn ook bedrijven die crypto tracering en Asset Recovery aanbieden, waarbij de kwaliteit van het traceringsonderzoek niet het probleem is, maar het geven van valse hoop. Het is verschrikkelijk dat u bent opgelicht en uw spaartegoeden bent kwijtgeraakt. De realiteit is wel dat er forse kosten zijn verbonden aan het proces van crypto tracering en de civielrechtelijke route met een advocaat om te komen tot bevriezing, informatieverzoeken en dagvaardingen. Die kosten moeten wel enigszins in verhouding staan tot het geleden verlies. Als er bijvoorbeeld 20.000 euro schade is, dan moet u zich afvragen of een dergelijke partij een gedupeerde geen valse hoop verkoopt als door toch een kostbaar onderzoek op te starten.

Kwaliteit check

Bij het selecteren van een onderzoeksbureau dat crypto tracering aanbiedt is het raadzaam om te kijken of het bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel in een relevante categorie. Bedrijven kunnen ook in het buitenland zijn gevestigd, dit maakt het alweer lastige beoordelen of een bedrijf legitiem opereert. De betrouwbaarheid van het onderzoeksbureau neemt ook toe als er een geldige POB vergunning is, dit is een vergunning voor erkende particuliere onderzoeksbureaus in Nederland, uitgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit zou ook duidelijk vermeld moeten staan in de onderzoeksrapportage.

U kunt doorvragen met welke blockchain analyse tooling het onderzoek uitgevoerd gaat worden, om een oordeel te vormen over de kwaliteit van deze tooling. Chainalysis en TRM Labs zijn voorbeelden van blockchain analytiscs tooling die in de rechtbank worden geaccepteerd als bewijs. Maar dit staat en valt natuurlijk wel met de vaardigheid van de onderzoeker die deze tooling gebruikt.

Dus u kunt ook doorvragen over de expertise van de onderzoekers, welke certificeringen zij bezitten en hun Linkedin pagina bekijken. In sommige gevallen is de identiteit van de daadwerkelijke onderzoeker niet opgenomen in het rapport, maar u kunt er wel om vragen als opdrachtgever.

Als u gevraagd wordt om een bedrag in euro of crypto vooruit te betalen, zonder dat er een haalbaarheidstudie is gedaan, wees dan op uw hoede.

DataExpert biedt ook crypto tracering onderzoek aan. Bij hulpverzoeken in Nederland leggen wij clienten altijd duidelijk uit hoe de civielrechtlijke route eruit ziet en werken wij bij Nederlandse oplichtingszaken alleen samen met vaste advocaten zoals Marius Hupkes advocaten in Amsterdam. Waar mogelijk hebben we ook contact met de politie als een zaak alsnog in onderzoek genomen kan worden. DataExpert doet kosteloos een haalbaarheidsonderzoek, op basis waarvan we een ureninschatting en offerte opstellen. Op deze manier willen we ons onderscheiden van Asset Recovery scam praktijken en echt slachtoffers helpen en onze bijdrage leveren aan het bestrijden van crypto investment scams wereldwijd.

Bent u opgelicht en heeft u met crypto betaald? Neem vrijblijvend contact met ons op via crypto@dataexpert.nl.