AI, de sidekick voor uw OSINT Knowledge base
Generatieve AI is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Het afgelopen jaar is een race geweest tussen diverse grote spelers om het publiek te overtuigen van de nut- en noodzaak van modellen zoals thans GPT-4 en het daarop gebouwde ChatGPT.
Ook binnen OSINT wordt er veel geëxperimenteerd met AI om taken voor een onderzoeker te vergemakkelijken. De resultaten hiervan zijn wisselend en worden veelal beter (uitzonderingen daargelaten) naarmate de modellen meer data verwerken en verder getraind worden.
Zoekopdrachten bouwen
Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld met DorkGPT.com zoekopdrachten te bouwen, zogenaamde Google Dorks. Weet u niet hoe u een zoekopdracht kunt bouwen rondom CSV-bestanden achter een website? Vul dit in en DorkGPT genereert (met op de achtergrond ChatGPT) voor de zoekopdracht: site:website.com filetype:csv .
Uiteraard blijft het belangrijk om als onderzoeker na te blijven denken; het model leert van de invoer en de invoer wordt tevens bekeken door (derde) partijen om het model beter te maken. Bewijsmateriaal uploaden naar een online platform is daarom zeer onverstandig, evenals het laten schrijven van een rapport van bevindingen met bijvoorbeeld personalia.
De website dorkgpt.com
AI als sidekick
Niettemin is het mogelijk om AI juist als sidekick te gebruiken. Denk hierbij aan Watson als de ondersteuning van Sherlock Holmes of K.I.T.T. , de behulpzame auto uit de TV-serie Knight Rider. Hieronder beschrijven we een voorbeeld hoe u de AI kunt inzetten om uw OSINT knowledge base verder uit te bouwen.
Veel onderzoekers herkennen het probleem dat er veel links worden gedeeld binnen de OSINT-wereld, maar dat alleen al het toevoegen van al die links als bookmarks/bladwijzers in de browser veel tijd kost. Hiervoor kunnen we onze AI sidekick inschakelen. In dit voorbeeld maken we gebruik van de gratis versie van ChatGPT, versie 3.5. Beschikt u over de betaalde versie 4, dan is het voordeel dat er toegang is tot het internet via Bing, waardoor de input gezocht kan worden of door middel van het uploaden van een bestand de data geëxtraheerd kan worden.
Hoe werkt het?
In versie 3.5 kunnen we ChatGPT van data voorzien vanaf het internet via een Chromium of Firefox Extensie genaamd WebChatGPT.
Hierna kunnen we een prompt bouwen om te vragen naar een lijst met bepaalde sites. Bijvoorbeeld: please create a list of 10 vpn providers with URLS to their website.
Mocht u al een site hebben met diverse handige links voor uw OSINT knowledge base, maak dan gebruik van een Chromium of FireFox extensie als Link Gopher of Instant Data Scraper om de links data van de webpagina te halen en plak deze vervolgens als input in ChatGPT.
Nadat u de links geplakt heeft in het prompt venster, kunt u onderstaande stap toepassen. Mocht het om veel links gaan, zonder dat deze in een categorie zijn ingedeeld, dan kunt u dit ook door ChatGPT laten categoriseren.
Om dit te kunnen importeren als bookmarks/bladwijzers dienen we er een HTML bestand van te maken. Dit kan handmatig, maar dat is niet de bedoeling. Daar hebben we immers onze sidekick voor. De volgende prompt die we dan ook bouwen luidt als volgt: can you provide the html code for that list of 10 vpn providers so I can save it as an HTML file and then import it into Chrome?
Dit resulteert in de afbeelding hiernaast.
Uit ervaring weet ik dat dit nog niet helemaal het correcte format is, dus ik vraag om ChatGPT alle list functies eruit te halen. De prompt hiervoor is: could you please remove als li tags from the code. Dit resulteert in de onderste afbeelding.
Vervolgens kunt u deze code opslaan in Notepad of Kladblok als bladwijzers.html.
De laatste stap is om in de browser naar de bookmarks manager te gaan, te kiezen voor importeren en dan het bestand bladwijzers.html te kiezen. Hierdoor worden de links geïmporteerd en zijn ze direct toegankelijk in de browser om te bezoeken.
Dit is één voorbeeld van hoe AI als sidekick gebruikt kan worden ter ondersteuning als onderzoeker. Uiteraard is er op bovenstaand voorbeeld nog veel meer te bedenken, maar we hopen dat dit artikel een kant laat zien voor het veilig toepassen van AI binnen OSINT-onderzoeken.
Top 10 VPN providers
HTML code Top 10 VPN providers
HTML code Top 10 VPN providers minus li tags
Henri Beek is OSINT Trainer, Investigator en Certified Maltego Trainer bij DataExpert en deelt graag zijn kennis en ervaring in een van de DataExpert OSINT trainingen. Bekijk het trainingsaanbod hier.